Kyra 2011

Mijn naam is Kyra, ik ben 18 jaar oud en heb in de zomer van 2011 een maand gewerkt als vrijwilliger bij Ubomi Obutsha. Ik heb hier ontzettend van genoten en ook erg van geleerd. Wat mij het meest bij is gebleven zijn de home visits.

In de maand dat ik vrijwilliger was bij het Ubomi Obutsha Centre, zijn we een aantal keer op huisbezoek geweest bij verschillende kinderen van het project. Dit greep me altijd erg aan. Onvoorstelbaar in wat voor een slechte omgevingscondities deze kinderen zich bevinden en hoe slecht de thuissituaties vaak zijn. De huisjes (zeg maar gerust krotjes) zijn erg klein en onhygiënisch. ‘Luxe’ als bijvoorbeeld een kachel of een douche zal je er niet vinden.

Vaak is er amper geld, net genoeg om eten van te kunnen kopen. Veel gezinnen zijn hierdoor erg afhankelijk van het project. Ook wonen er vaak meerdere kinderen in een krotje met bijvoorbeeld alleen een oma (omdat de ouders er niet meer zijn of niet meer voor de kinderen willen of kunnen zorgen) of een tienermoeder die de opvoeding op zich neemt.

Natuurlijk weet je al van tevoren dat de kinderen het daar moeilijk hebben. Je weet dat er veel armoede en ellende is. Je weet dat er vaak problemen zijn, maar zodra je echt in zo’n krotje staat en ziet en ruikt wat de woonomgeving van zo’n kind is, sta je midden in de realiteit en is het net of je helemaal wakker geschud wordt. Je staat daar maar, met het gevoel dat je niets voor deze gezinnen kan doen. Het enige wat ik op zo’n moment wenste was dat de kinderen ondanks alles gelukkig zouden zijn en genoeg aandacht en liefde zouden krijgen!

Na de eerste ochtend met home visits, moest ik terug bij het project weer even omschakelen. Kinderen waren met elkaar aan het zingen en aan het dansen, ze waren blij dat ze bij elkaar konden komen en leuke dingen mochten doen op het project. Dat ze alle ellende even konden vergeten. Op zo’n moment besefte ik hoe belangrijk het Ubomi Obutsha Centre is in deze krottenwijk en hoeveel dit project voor deze kinderen betekent. Ik ben ontzettend blij dat er mensen zijn die zich zo inzetten voor dit project zodat het kan blijven draaien. Ik zou namelijk niet weten wat deze kinderen zonder het project zouden moeten!

Kyra Sijtsma – Vrijwilliger bij het Ubomi Obutsha Centre in juli 2011

 

<< Terug naar overzicht

Reacties gesloten.