Jarco & Vanessa 2011

Wij zijn Jarco en Vanessa en wij zijn in juli 2011 1 maand vrijwilliger geweest bij het Ubomi Obutsha Centre in Zuid-Afrika. Wij hebben voor dit project gekozen, omdat er zoveel verschillende dingen gedaan konden worden. Jarco wilde graag een steentje bijdragen door te klussen en Vanessa wilde graag met kinderen werken. Dit kon allemaal bij het Ubomi Obutsha Centre.

We hebben een ongelooflijk interessante tijd gehad! We hebben geweldige mensen ontmoet. De mensen van het Ubomi Obutsha Centre hebben allemaal een hart van goud!

In het begin was het wel even wennen. Er wordt van je verwacht dat je zelf het initiatief neemt in activiteiten, maar dat is lastig als je nog geen idee hebt wat er allemaal gedaan kan worden. De mensen daar vragen niet om hulp en vertellen niet wat je kan doen, omdat alles toch wel door draait. We hebben echt moeten leren op mensen af te stappen, vragen te stellen en gesprekjes te beginnen. Maar als je eenmaal contact hebt gelegd, gaat de rest al vrij gauw vanzelf. En iedereen is zo ontzettend vriendelijk! Bij ons afscheid werd gezegd dat we als familie zijn. En het gekke is dat het ook ècht zo voelde! Iedereen hoort daar bij de familie en wordt zo behandeld. Alles gaat iedereen aan. Er is enorm veel saamhorigheid.

Daarnaast viel ons op dat de mensen zo tevreden zijn  met wat ze hebben en dat ze daar zo dankbaar voor zijn. En ze hebben echt niet veel!

Het is bewonderenswaardig alle vrijwilligers uit het Township zo enthousiast aan de slag te zien met de kinderen. Er wordt hard gewerkt om de kinderen normen en waarden te leren en zichzelf te ontwikkelen, zodat ze wat van hun leven kunnen maken. Het was geweldig om hier heel even mee te mogen helpen.

Jarco heeft ook heel wat achterstallig onderhoud gedaan. Hij werd al gauw Mr. Fix-It genoemd! Waar Vanessa kon heeft ze hem geholpen. Daar moest iedereen wel even aan wennen, een vrouw die met gereedschap kan omgaan. Uiteindelijk werd zij dan ook Mrs. Fix-It!

Jarco en Vanessa van der Poel – Vrijwilligers bij het Ubomi Obutsha Centre in juli 2011

 

<< Terug naar overzicht

Reacties gesloten.