Guy 2014

In januari 2014 ben ik samen met Chantal een kijkje gaan nemen bij het Ubomi Obutsha Centre. Chantal is al sinds 2010 bij het project betrokken, toen als vrijwilliger en vervolgens vanuit SUON. Via haar verhalen had ik al veel gehoord over het centre en nu was er de mogelijkheid om het project, de mensen en de kinderen met eigen ogen te zien.

Guy 2014Het is bijzonder dat het centre zo’n belangrijke rol kan vervullen voor zoveel kinderen van de wijk. De kinderen worden gedurende hun hele basis- en middelbare school begeleid en het centre biedt ze structuur en hoop op een toekomst. De kinderen wordt geleerd dat er voor hun ook een plekje is in de outside-world, een leven buiten de townships. Iets wat ze van thuis uit niet meekrijgen, simpelweg omdat de generaties van ouders voor hun die kans nooit hebben gekregen. Dit proces begint al bij de kleintjes op de educare. Hier wordt de kinderen structuur geboden en wordt de basis gelegd voor belangrijke vaardigheden als luisteren, leren, hygiëne en samen spelen. Het goede van het centre is dat het hier niet bij blijft, maar dat het de kinderen blijft begeleiden. In de middagen, nadat de educare is afgelopen, stroomt het centre vol met jongeren, waarvoor programma’s zijn opgesteld afgestemd op de leeftijdsgroep. Het is niet altijd makkelijk om een groep van 100 kinderen onder controle te houden, maar de begeleiders die op dit moment de programma’s verzorgen doen dit ongelofelijk goed.

Naast de dagelijkse bezigheden vond ik het erg leuk om te horen wat er allemaal veranderd is gedurende vier jaar. De veranderingen gaan vaak langzaam door gebrek aan materialen, maar met de hulp van de vrijwilligers zijn ze er wel degelijk. Aan de andere kant is het ook goed om te zien dat veel van de vrijwilligers er nog steeds zijn en bij het project betrokken zijn gebleven. Hopelijk blijft het project groeien en blijven al deze vrijwilligers zich zo inzetten voor het project!

 

<< Terug naar overzicht

Reacties gesloten.