Chantal 2014

Januari 2014 was het eindelijk zover: na 4 jaar was ik weer bij het Ubomi Obutsha Centre!

Het eerste dat me opviel was dat er zóveel veranderd was! Om te beginnen bij de omgeving van het Centre. Heel veel shacks zijn al vervangen door stenen huisjes, in allerlei kleuren, gebouwd door de overheid. Het ziet er een stuk netter uit, menselijker ook. Het uiterlijk van het Centre is ook verbeterd in die tijd; de buitenkant is geschilderd en er is een afdak geplaatst aan de voorkant, boven het stuk grond waar de kinderen van de Educare spelen.

Chantal 2014Tijdens het volgen van alles programma’s die bij het Ubomi Obutsha Centre gerund worden, merkte ik ook grote verschillen met 4 jaar geleden. De juffen van de Educare gaan heel anders om met de kinderen, op een leukere manier. Ook is er meer aandacht voor hygiëne; de kinderen van de Educare leren dat zij hun handen moeten wassen na een toiletbezoekje en hoe ze dat moeten doen. Ook worden de toiletten en de rest van het Centre goed schoon gehouden, waar dit de vorige keer vaak niet zo was. Goed om te merken!

Natuurlijk zijn er ook veel dingen niet zo positief veranderd. De omstandigheden in de township zijn nog altijd erg slecht. Het is geen veilige en stimulerende omgeving voor kinderen om in op te groeien. De nieuwe huizen zorgen er niet voor dat de mensen zelf meteen veranderen en anders in het leven komen te staan. Er zijn nog steeds ontzettend veel kinderen die het Ubomi Obutsha Centre écht nodig hebben. De programma’s die geboden worden zijn toegespitst op de verschillende leeftijdsgroepen, zodat elk kind krijgt waar het behoefte aan heeft.

 

 

Het mooiste om te zien was dat het Centre echt een verschil maakt en dat de kinderen blijven komen! De Educare-kindjes van toen zitten nu bij de kidsclub, en de kids van toen discussiëren nu in de Teenclub! Hopelijk kunnen zij op een dag hun ervaringen weer delen met anderen en er zo voor zorgen dat de slechte levenspatronen en de cirkel van armoede langzaam maar zeker doorbroken wordt.

 

<< Terug naar overzicht

Reacties gesloten.