Terug in de tijd

Ubomi Obutsha betekent ‘nieuw leven’ in het isiXhosa (de lokale, traditionele taal). Soms is het goed om even terug in de tijd te kijken, om te zien wat je allemaal al bereikt hebt. We blikken even terug op het ontstaan en de ontwikkeling van het Ubomi Obutsha Centre de afgelopen jaren, het nieuwe leven dat het Centre probeert te creëren voor velen, maar dat het zelf ook doormaakt!

Het Ubomi Obutsha Centre werd geopend in 1998, door twee Amerikaanse missionarissen: Don en Judy Bixler. Zij startten het Centre in samenwerking met een Christelijke organisatie. Het doel van het Centre was de kwetsbare kinderen en hun families uit Kwazakhele Township een helpende hand te bieden. In de jaren hierna groeide het Centre in omvang, bereik, mogelijkheden en deelname vanuit de gemeenschap. Op een bepaald moment is besloten er een op zichzelf staande non-profit organisatie van te maken, die niet meer afhankelijk was van de Christelijke organisatie. Dit proces werd eind 2015 afgerond en vanaf dat moment stond het Centre op eigen benen.

Het doel van het Ubomi Obutsha Centre bestaat eigenlijk uit 3 onderdelen: kinderen uit de gemeenschap goede normen en waarden bijbrengen, waardoor zij hun eigen, goede karakter vormen; de sociale, cognitieve en academische ontwikkeling van kwetsbare kinderen stimuleren; gedoneerde goederen op een verantwoorde en efficiënte manier verdelen onder de mensen die dit nodig hebben.

Op dit moment wordt het Ubomi Obutsha Centre gerund door Mark Lawler en Nondumiso Langa. Ongeveer 700 kinderen per maand worden geholpen door middel van 19 verschillende activiteiten en manier van ondersteuning. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de hulp van vrijwilligers: mensen die het Centre een warm hart toedragen, die achter de visie en het doel van het Centre staan. Hieronder vallen in ieder geval 14 vrijwilligers uit de gemeenschap, 17 lokale vrijwilligers van buiten de gemeenschap en 5 internationale vrijwilligers.

Reacties gesloten.