info@ubominederland.nl

Laatste nieuwsbrieven


Er komt schot in de zaak, mooie voortgang.

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Update Groentetuin

Aan het begin van de maand zijn vrijwilligers en agrarische studenten druk bezig geweest in de groentetuin onder leiding van de tuinman. In 4 uur tijd hebben ze 6.000 spinazieplantjes weten te planten. Een mooi begin van het jaar, mede mogelijk gemaakt door jullie donaties!

Onze tuinman zet zich met veel enthousiasme in om de groentetuin tot een succes te maken en de studenten van de agrarische opleiding die stage lopen in de tuin te motiveren. We hopen dat we hem het gehele jaar kunnen behouden, maar doordat we destijds ons gestelde doel van 1500 euro niet volledig hebben gehaald in december, hebben we dus nog wat extra donaties nodig.

Help je mee?
Ga dan gauw naar: https://www.ubominederland.nl/acties/tuinman-gezocht/

Veldbezoeken
Afgelopen week zijn Mark, directeur van het Ubomi Obutsha Centre, en ons bestuurslid Wouter afgereisd naar Kaapstad om daar op veldbezoek te gaan. Omdat het Ubomi Obutsha Centre graag met onze hulp wil professionaliseren is het belangrijk dat we met elkaar gaan nadenken wat we in de toekomst zouden willen en hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan. Het Ubomi Obutsha Centre is niet het enige community project, dus waarom zelf het wiel uitvinden als je ook bij andere projecten informatie kan uitwisselen over hoe zij dingen hebben aangepakt.
Dat was dan ook exact het doel van het veldbezoek afgelopen week: leren van anderen die dezelfde weg bewandelen. Een week lang hebben Mark en Wouter verschillende projecten in Kaapstad bezocht en gepraat met de medewerkers over onder andere hoe zij de projecten inrichten of over hoe zij aan fondsen komen.
Een vruchtvolle week waarin veel nieuwe input is verkregen en belangrijke contacten zijn gelegd die mogelijk ook in de toekomst kunnen helpen. Het geeft een gevoel dat we er niet alleen voor staan.

Nieuwe Schoenen!
Afgelopen zomer hebben we geld ingezameld om de kinderen van het Ubomi Obutsha Centre van nieuwe schoenen te kunnen voorzien. Afgelopen week ontvingen we het bericht dat voor het opgehaalde bedrag 107 paar nieuwe schoenen zijn gekocht. Daarnaast waren er 47 paar schoenen gedoneerd en door bestuurslid Kim meegenomen naar Zuid Afrika toen zij er eind van de zomer was. In totaal hebben we, samen met jullie, dus 154 kinderen blij kunnen maken met een nieuw paar schoenen.

Op de foto een aantal van de trotse gezichten!
Terug

Nieuwe ideeën, nieuwe kansen - SUON

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Nieuw jaar, nieuw beleid

Het is alweer ruim 7 jaar geleden dat wij als oud vrijwilligers van het Ubomi Obutsha Centre SUON hebben opgericht met als doel om het Ubomi Obutsha Centre (voornamelijk financieel) te kunnen ondersteunen. Deze doelstelling blijven wij trouw. Maar na al deze jaren ons met hart en ziel ingezet te hebben, werd het tijd voor een evaluatie. We kwamen op een kruispunt waarbij we moesten beslissen of en hoe we wilden verdergaan. Na een intensief jaar zijn wij het kruispunt overgestoken en gaan we met een nieuw elan verder.

Na een intensief bezoek aan Port Elizabeth in oktober 2018 hebben wij, dankzij de daar opgedane inzichten, een nieuw beleid geformuleerd. De kern van dit beleid is dat wij het UOC vanuit Nederland proactief willen helpen met het vinden van een beter en professioneler toekomstperspectief. Dit beleidsplan is inmiddels ook gepubliceerd op onze website. De eerste substantiële donatie op basis van dit plan hebben wij in december al mogen ontvangen en wij zullen ons inzetten om in 2019 daar nog andere giften aan toe te voegen. Veel zal afhangen van onze toenemende kwaliteiten om goede doelen organisaties actief te interesseren ons in onze ambities te steunen.

Dit nieuwe beleid is nog volop in ontwikkeling, maar wij wilden deze al graag met jullie delen. Je kunt ons beleidsplan (in pdf-vorm) vinden middels deze link.

Heb jij hierover vragen, opmerkingen of ideeën? Wij horen het graag van je!

Een bezoek aan Kaapstad
In aansluiting op het nieuwe beleid staat er ook een bijzonder bezoek op het programma. In maart zal Wouter, een van onze bestuursleden, samen met Mark van het UOC een bezoek brengen aan Kaapstad. Zij zullen daar verschillende projecten, organisaties en stichtingen bezoeken. Het doel is om informatie uit te wisselen over de projecten en de financiering daarvan. We hopen onder andere van deze organisaties te leren hoe zij structurele fondsenwerving in Zuid-Afrika oppakken en verkrijgen. Met behulp van deze informatie hoopt SUON het Ubomi Obutsha Centre nog beter en structureler te kunnen helpen. We houden jullie uiteraard op de hoogte van dit bezoek!

Nieuw project: Discovery room

Het nieuwe jaar is weer begonnen en met een nieuw jaar ontstaan er ook nieuwe ideeën. Het Ubomi Obutsha Centre wil het eerste kwartaal van 2019 graag de bibliotheek ombouwen tot een Discovery Room. De bibliotheek werd weinig gebruikt, omdat de mensen uit het Township geen boeken lezen.

Nu is de wens ontstaan de ruimte om te bouwen tot een levendige plek van ontdekking en blootstelling aan aspecten van het leven die veel mensen uit de arme gemeenschap normaal gesproken niet in het dagelijks leven te zien krijgen.

Het Centre wil graag een ‘losgekoppelde’ ruimte maken waar verhalenboeken kunnen worden voorgelezen aan jonge kinderen zodat ze hun verbeeldingskracht kunnen vergroten en een zucht naar lezen en een verlangen naar kennis kunnen ontwikkelen.

Daarnaast wil het Centre graag een ruimte creëren waar kinderen, die hun huiswerk in het UOC komen doen, kunnen werken in een veilige en stimulerende omgeving waar ze toegang hebben tot bronnen waar ze anders geen toegang toe zouden hebben.

In de ruimte moeten ook workshops kunnen worden gepresenteerd aan leden van de gemeenschap op manieren die ze stimulerend en bemoedigend vinden (via technologie) om ze beter te verbinden met de wereld buiten het Township, zodat ze een grotere levensvisie voor zichzelf en vooral voor hun kinderen ontwikkelen.

Hiervoor moet een hoop gebeuren. Allereerst moeten alle ingebouwde werkbanken en de tapijten worden verwijderd. De vloer moet opnieuw gelegd worden en de ramen moeten gerepareerd en of vervangen worden. Daarna moeten er box-banken gemaakt worden waar spullen in opgeslagen kunnen worden en waar mensen op kunnen zitten. Er moeten opvouwbare tafels en een grote TV aangeschaft worden.

Wil jij helpen deze kamer te realiseren? Of ken je iemand die hieraan zou willen bijdragen?
Maak dan hier je donatie over

Makkelijk helpen:Doelshop.nl

De makkelijkste manier om SUON te helpen: Doelshop.nl

Wist jij dat je SUON al kan helpen simpeleg door online te winkelen, abonnementen af te sluiten of eten te bestellen? Als je vóór je gaat winkelen inlogt via Doelshop.nl en kiest voor SUON als doel, gaat een percentage va jou aankoop naar SUON. Ontzettend veel winkels doen hier al aan mee! Denk aan thuisbezorgt.nl, bol.com, bijenkorf.nl, albertheijn.nl, reisorganisaties en verzekeringsmaatschappijen en nog veel meer!
Op deze manier kun je SUON al ondersteunen met enkel een paar extra klikken.
Wil jij meer weten over hoe dit werkt? Lees dan dit.

Let wel op: je moet eerst inloggen en voor SUON kiezen als goede doel.

Terug

Hoe gaan we om met donatiegelden? - SUON

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Wat doen we met donatiegeld?
Doneren aan Stichting Ubomi Obutsha Nederland betekent je inzetten voor de allerarmsten van de bevolking van het Kwazakhele Township in Zuid-Afrika. Wij gaan heel bewust en zorgvuldig om met het geld dat we van onze donateurs ontvangen.

Het donatiegeld wordt, in overleg met Mark, de directeur van het Ubomi Obutsha Centre, voor verschillende doeleinden gebruikt. Hiervoor doet Mark een aanvraag bij ons en wij bekijken dan of we hier voldoende geld voor hebben en of wij dit doel willen financieren. Wij maken hier heel bewuste keuzes in. Zo kiezen wij er over het algemeen voor losse, afgebakende projecten te steunen zoals uitjes en materialen. We kiezen er niet voor vaste lasten zoals de gasrekening te ondersteunen, omdat we niet willen dat het Ubomi Obutsha Centre te afhankelijk wordt van het donatiegeld van SUON.

Via deze nieuwsbrief en op onze website houden we je zo veel mogelijk op de hoogte van de projecten die we financieren voor het Ubomi Obutsha Centre. We zijn een kleinschalige stichting zonder winstoogmerk. Hierdoor kun je er als donateur vanuit gaan dat 95% van je donatiegeld ook daadwerkelijk naar het project gaat. De overige 5% wordt gebruikt om de stichting te bekostigen.

Mocht je meer inzicht willen in onze financiën, dan kun je onze financiële overzichten downloaden via het ANBI logo op onze site of rechtstreeks door hier te klikken.

Tuinman
Aan het einde van 2018 hebben we donatiegeld opgehaald voor een tuinman. Inmiddels heeft Mark Thobela de rol van tuinman gegeven. Thobela is een weeskind die is opgegroeid onder de zorg van het Ubomi Obutsha Centre. Wij kennen Thobela zelf ook nog van onze tijd als vrijwilligers bij het Centre. Hij heeft een goede, proactieve en hardwerkende houding. Onder zijn zorg ziet de tuin er nu al beter uit dan dat die er lange tijd heeft uitgezien. Thobela krijgt hulp van 9 studenten van de universiteit.

We hopen dit jaar op een veel beter tuinjaar!

Discovery Room
Het nieuwe jaar is weer begonnen en met een nieuw jaar ontstaan er ook nieuwe ideeën. Het Ubomi Obutsha Centre wil het eerste kwartaal van 2019 graag de bibliotheek ombouwen tot een Discovery Room. De bibliotheek werd weinig gebruikt, omdat de mensen uit het Township geen boeken lezen.

Nu is de wens ontstaan de ruimte om te bouwen tot een levendige plek van ontdekking en blootstelling aan aspecten van het leven die veel mensen uit de arme gemeenschap normaal gesproken niet in het dagelijks leven te zien krijgen.

Het Centre wil graag een ‘losgekoppelde’ ruimte maken waar verhalenboeken kunnen worden voorgelezen aan jonge kinderen zodat ze hun verbeeldingskracht kunnen vergroten en een zucht naar lezen en een verlangen naar kennis kunnen ontwikkelen.

Daarnaast wil het Centre graag een ruimte creëren waar kinderen, die hun huiswerk in het UOC komen doen, kunnen werken in een veilige en stimulerende omgeving waar ze toegang hebben tot bronnen waar ze anders geen toegang toe zouden hebben.

In de ruimte moeten ook workshops kunnen worden gepresenteerd aan leden van de gemeenschap op manieren die ze stimulerend en bemoedigend vinden (via technologie) om ze beter te verbinden met de wereld buiten het Township, zodat ze een grotere levensvisie voor zichzelf en vooral voor hun kinderen ontwikkelen.

Hiervoor moet een hoop gebeuren. Allereerst moeten alle ingebouwde werkbanken en de tapijten worden verwijderd. De vloer moet opnieuw gelegd worden en de ramen moeten gerepareerd en of vervangen worden. Daarna moeten er box-banken gemaakt worden waar spullen in opgeslagen kunnen worden en waar mensen op kunnen zitten. Er moeten opvouwbare tafels en een grote TV aangeschaft worden.

Wil jij helpen deze kamer te realiseren? Of ken je iemand die hieraan zou willen bijdragen? Maak dan hier je donatie over.

Terug

Reacties gesloten.