info@ubominederland.nl

Laatste nieuwsbrieven


Gevolg van Lockdown in Zuid Afrika

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Gevolg lockdown maatregelen
Het gevolg van de lockdown maatregelen op het Ubomi Obutsha Centre

De corona-maatregelen trekken diepe sporen in onze samenleving, ook in Zuid-Afrika. De hulp is hard nodig bij het Ubomi Obutsha centre in Zuid-Afrika. Daar zijn de gevolgen van corona nog veel groter dan hier. Het Ubomi Obutsha Centre doet wat het kan. 

Dit filmpje geeft een duidelijk beeld van de huidige situatie.
Dit is namelijk een geweldig filmpje van minder dan 2 minuten. Die prachtig weergeeft wat de impact is van de lockdown op het Ubomi Obutsha centre

Als jij iets goeds wilt doen in deze tijd van crisis, maak dan vandaag nog een bedrag over aan het voucher-project van het Ubomi Obutsha Centre. Het is een effectieve manier om het verschil te maken! Lees hier meer over deze actie en hoe jij kan helpen.

Inmiddels mag het centrum weer beperkt open. De managers zijn op het centrum druk aan het werk. De voedselpakketten worden nu ook weer vanuit het Centre uitgedeeld. Het is nog niet duidelijk wanneer de overige activiteiten weer zullen worden opgestart.


We hebben tot nu toe al een aantal mooie donaties mogen ontvangen. Aan iedereen die al heeft bijgedragen met een donatie: BEDANKT!


Wijnverkoop voor SUON
Elk jaar organiseert Lionsclub Renkum een wijnfestival voor het goede doel.
Dit jaar is de opbrengst voor SUON.Vanwege de Corona maatregelen is het (fysieke) Wijnfestival Boschhoeve in Wolfheze voor dit jaar geannuleerd. Hoewel het festival dit jaar zelf niet door kan gaan, is het wel mogelijk om wijn te bestellen via de website. Zo kun je alsnog thuis je eigen proeverij organiseren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Oudeskip Chenin Blanc uit Weskaap, Zuid-Afrika voor €6,95?

Wil jij op deze leuke manier bijdragen aan het UOC? Bestel dan nu via bovengenoemde website 12 flessen en ze worden gratis thuisbezorgd.


Goededoelshop
De makkelijkste manier om te doneren is en blijft doelshop.nl! Maak een account op deze website, kies SUON als je goede doel en zoek de winkel waar je iets wil bestellen (denk aan bol.com, thuisbezorgd.nl, booking.com en nog veel meer!). Omdat je naar de website gaat vanuit doelshop wordt er een klein percentage aan SUON gedoneerd. Thuiswinkelen was nog nooit zo makkelijk.

Tip: zet de website doelshop.nl in je favorieten pagina bovenaan je browser, of stel hem in als home-pagina. Op die manier vergeet niet om je aankoop via doelshop.nl te doen.

Terug

Help kinderen Ubomi met voedsel-voucher

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Jouw gift maakt ’t verschil

De coronacrisis trekt diepe sporen door onze samenleving. We moeten omgaan met grote onzekerheden. De gevolgen van corona zijn bij het Ubomi Obutsha Centre nog veel groter dan hier. De allerarmste kinderen krijgen de grootste klappen. Het centrum is hun enige perspectief op een beter leven. De dreiging van Covid19 kunnen ze er niet bij hebben. Maar Covid19 is er wel. Door de dreiging van het virus is het UOC al meer dan een maand gesloten.

De kinderen hebben geen dagelijkse opvang en begeleiding meer. De meeste kinderen en hun ouders gaan met een lege maag naar bed. Mensen staan in de overlevingsstand, waarden als solidariteit en naastenliefde staan onder druk, het leven wordt gevaarlijker.

Het Ubomi Obutsha Centre doet wat het kan, ondanks het dichte hek. Zo deelt Nondo gedoneerde voedselpakketten uit vanuit de garage bij haar huisje. Alleen, dat wordt te gevaarlijk. Met het toenemen van de ellende en de honger neemt de kans op agressie en een gewelddadige overval toe. Nondo voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis.

Mark heeft daarom een initiatief in gang gezet om de allerarmsten op een veiliger manier van voedsel te voorzien. Hij deelt nu vouchers uit. Met deze vouchers kunnen mensen in de reguliere – goed beveiligde – winkels hun etenswaren kopen. Eén voucher is ongeveer 16 euro waard.


Het Ubomi Obutsha Centre wil de 125 gezinnen die van hen afhankelijk zijn, elke maand tenminste één zo’n voucher geven. Dat betekent dat er de komende maanden maandelijks ruim €2000 nodig is.

Met jouw donatie gaat dit lukken!

In Nederland zijn evenementen verboden, terrassen uitgestorven en steekt mogelijk het spook van werkeloosheid de kop weer op, maar ons sociale vangnet ondersteunt ons in tijden van nood in onze basale levensbehoeften. In Afrika is dit anders. Daar komt de coronacrisis veel rauwer door.

Als jij iets goeds wilt doen in deze tijd van crisis, maak dan vandaag nog een bedrag over aan het voucher-project van het Ubomi Obutsha Centre. Het is een effectieve manier om het verschil te maken!

Ga naar onze website om te doneren via Ideal of doneer zelf op onze rekening.

Onze rekening is NL25ABNA0599110813 t.b.v. Stichting Ubomi Obutsha Nederland.
Wil je bij jouw gift vermelden “Great Hearts”?

Dankjewel!

Terug

Zuid-Afrika op slot

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Corona impact bij UOC
Deze maand vertalen we graag het ‘Snippet’ – nieuws (week 14) dat Mark Lawler heeft opgesteld.
Het coronavirus heeft ook Zuid-Afrika bereikt en de zorgen zijn er om goede redenen groot.
Onderstaand bericht van Mark geeft hierover een indruk;

Zoals in veel landen in de wereld is ook Zuid-Afrika in een ‘lockdown’ gegaan die de komende weken zal gaan duren. Het raakt ook de mensen in de Townships op vele manieren.
Ongeveer één week voor de lockdown is het Ubomi Obutsha Center al gestopt met haar dagelijkse activiteiten, behalve wat betreft het ophalen en distribueren van gedoneerd voedsel ten behoeve van de gezinnen die afhankelijk zijn van het UOC. De Township is …. de Township. Het is er nu veel rustiger dan normaal, maar al die gezinnen die dagelijks bijna bovenop elkaar leven zijn problematisch.Intussen;
  • Een vrijwilliger van het UOC zorgt ervoor dat de nieuw geplante 4.000 plantjes in de groentetuin van het UOC op tijd water krijgen en hij schoffelt tussen de plantjes.
  • De vrijwilligers van het UOC hebben wat beltegoed gekregen om met elkaar in contact te blijven, maar ook om met hun uitgebreide families te blijven communiceren zonder het huis uit te hoeven;
  • Sam de chauffeur van het centrum is 78 en hij moet thuis blijven;
  • Desondanks moeten de 126 high risk homes ondersteund worden. Hiervan verkeren 55 gezinnen in kritische omstandigheden en zij zijn o.a. qua voedselvoorziening afhankelijk van het UOC. Het voedselprogramma kan dus niet stoppen;
  • Een andere vrijwilliger (Mark zelf!) vervangt Sam en hij gaat de winkels af. De blootstelling aan het virus is een grote zorg en hij heeft met de winkels afgesproken dat hij nog maar drie keer per week het eten ophaalt.
  • Omdat het Centrum is gesloten, wordt vanuit de ‘garage’ van de onvolprezen Nondomisso gewerkt. Er is binnen de mogelijkheden een schone werkomgeving gecreëerd. Oppervlakten worden regelmatig ontsmet, er is handzeep, en de mensen die eten komen halen wordt gevraagd vóór binnenkomst de handen te wassen in de emmers die voor het huis van Nondomisso klaarstaan. Afstand bewaren is een voortdurende strijd;
  • Het UOC distribueert pamfletten hoe te handelen om de kans op infectie te verminderen. Iedereen die een voedselpakket komt halen krijgt hierover een lesje van Nondomisso!
  • Er is grote zorg dat slechts 44 van de 55 kritische gezinnen hun voedselpakketten afhalen. Helaas is het voor het UOC niet mogelijk om deze gezinnen fysiek op te sporen.
  • Een andere zorg is dat Nondomisso ondersteund wordt door 7 tieners die zelf uit die kwetsbare gezinnen komen. Zij moeten eigenlijk thuisblijven maar, naast meehelpen bij de uitgifte, komen zij ook het familiepakket ophalen.
  • Het goede nieuws is dat er bij opmaken van dit bericht, nog geen bevestigde besmettingen zijn in de directe omgeving!


Ondertussen wordt er dit jaar hard gewerkt aan een aantal mooie structurele veranderingen in de organisatie van het UOC. Deze downtime helpt om de status quo van het centrum te overdenken en de weg vooruit voor het centrum beter te kunnen plannen.Terug

Reacties gesloten.