Laatste nieuwsbrieven


Nieuwsbrief SUON Juli 2018

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Nieuwsbrief
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
 • Jong geleerd is oud gedaan
 • Gehoord op het Ubomi Obutsha Centre
 • Vrijwilliger van dichtbij
 • Shop via Doelshop!

Jong geleerd is oud gedaan

De hulp die het Ubomi Obutsha Centre jongeren en hun ouders biedt is niet alleen bedoeld om hen op korte termijn te ondersteunen. Het idee is dat zij ook iets terug kunnen geven aan de gemeenschap. Zo zie je dat er soms mensen bij het Centre betrokken blijven nadat zij zelf ondersteuning hebben gekregen en zelf ook vrijwilliger worden bij het Centre. Deze 7 jongeren zijn 11 jaar geleden begonnen bij de Educare van het Ubomi Obutsha Centre. Vanaf volgende week zijn zij zelf trainer bij de activiteiten van de winter holiday club!


Gehoord op het Ubomi Obutsha Centre

Soms hoor je wel eens iets, vang je iets op... deze quotes schetsen een beeld van waar het Ubomi Obutsha Centre voor staat en wat de impact is op de gemeenschap.

 • Oudere tiener: "Ik ben blij dat ik bij Ready for Success geleerd hebt mijn eigen keuzes te maken en dat ik op school voor de vakken heb gekozen die ík wil, niet waarvan mijn luie klasgenoten wilden dat ik ze zou kiezen."
 • Jongen tegen zijn vriendje: "Dat is mijn bed! Ubomi heeft het ons gegeven en nu hoef ik niet meer op de bank te slapen!"
 • Een oma: “Hartelijke bedankt voor het uniform voor mijn kleinkind. Zipho is nu zo trots om naar school te gaan en het gaat veel beter!”
 • Leider van de Kids Club: “Wat zijn dingen die je echt graag zou willen?” (met als verwachte antwoord snoep of speelgoed Kind: “Dat mijn vader werk krijgt.”
 • Mzala (7 jaar): “Dankjewel voor de televisie de we van jullie hebben gekregen. We zijn het hele weekend thuis gebleven om tv te kijken. Mijn moeder is niet eens uit gegaan om te drinken! En ze heeft met mij met de blokken gespeeld die jullie ons hebben gegeven!


Vrijwilliger van dichtbij

De vrijwilligers van het Ubomi Obutsha Centre komen zeker niet altijd uit het buitenland. Het Centre draait júist vooral door lokale vrijwilligers. Velen van hen zijn zelf ooit door het Centre geholpen en willen op deze manier graag op hun beurt anderen helpen en iets terug doen voor de gemeenschap. Zo helpt de gemeenschap elkaar.

Er zijn echter ook lokale vrijwilligers die niet eerder zelf geholpen of gesteund zijn door het Centre, maar die het Centre wel een warm hart toedragen of hun steentje willen bijdragen. Bijvoorbeeld Cleo: zij is student Agriculture Management aan de Universiteit. Zij helpt dit jaar bij de moestuin, waardoor zij de andere vrijwilligers kan leren hoe ze deze het beste kunnen gebruiken. Maar zelf kan zij hierdoor zien en leren hoe het praktisch werkt in zo'n moestuin!

"Het werk bij het Ubomi Obutsha Centre heeft me het belang van vrijwilligerswerk, samenwerken, minder bedeelden helpen en teruggeven aan de samenleving geleerd" - Cleo


Shop via Doelshop!

Je hebt het misschien al eens voorbij zien komen in de nieuwsbrief, op de website of op Facebook. Als je via Doelshop.nl naar de webshop gaat waarbij je online iets wil kopen, wordt er een bepaald percentage van je aankoopbedrag door de webshop gedoneerd aan een goed doel! Als je van tevoren dan even voor SUON kiest bij het goede doel dat je wilt ondersteunen, kun je dus doneren zonder dat het je iets kost! Je kunt er terecht bij 303 verschillende winkels, zoals Wehkamp of Bol.com, maar ook om je vakantie te boeken bij bijvoorbeeld D-reizen of vliegtickets.nl! Zelfs het afsluiten van je verzekering kun je doen via Doelshop.nl!

Help jij op deze gemakkelijke manier ook mee?


Kijk voor meer informatie eens op onze website: www.ubominederland.nl
Wil je helpen als vrijwilliger? Of heb je ideeën voor acties, vragen of andere zaken die je met ons wilt delen? Mail naar: info@ubominederland.nl
Volg ons via:

Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op facebook Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op twitter Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op linkedin
Terug

Nieuwsbrief SUON Juni 2018

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Nieuwsbrief
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
 • Suon en je privacy
 • Onderhoudskosten
 • Stickers voor de 'Bakkie'
 • Schoonmaakactie

Suon en je privacy

Het kan je niet zijn ontgaan. 25 mei is de nieuwe privacywet ingegaan. Wij vinden het belangrijk respectvol met gegevens van anderen om te gaan. Daarom vragen we je nu of je ons opnieuw toestemming wilt geven voor het opslaan van je e-mailadres in onze database zodat je onze nieuwsbrief kunt blijven ontvangen.

Als je dit niet wilt, kan je jezelf uitschrijven voor het ontvangen van de nieuwsbrief door op ‘afmelden’ te klikken onderaan de nieuwsbrief, of door contact met ons op te nemen door te mailen naar info@ubominederland.nl. Je mailadres wordt dan verwijderd uit onze database.

Wij gebruiken je mailadres niet voor andere doeleinden dan het versturen van onze nieuwsbrief.

In de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van wat wij doen en daarnaast vertellen we je graag hoe het met het Ubomi Obutsha Centre gaat en welke ontwikkelingen er zijn.


Onderhoudskosten

Om het Ubomi Obutsha Centre draaiende te houden is heel wat nodig. Denk bijvoorbeeld aan gas, water en licht, maar ook aan dingen als schoonmaakkosten, onderhoud en verzekeringen. Het is altijd heel lastig voor deze dingen donateurs te vinden. De meeste donateurs doneren liever voor leuke dingen als uitjes en spullen.

Een groot lokaal elektrotechnisch bedrijf dat het Ubomi Obutsha Centre in de loop der jaren heeft ondersteund, breidt zich uit en wil Ubomi helpen! Dit is geweldig nieuws, want het zou een groot verschil moeten maken in het voldoen aan de onderhoudskosten en mogelijk zelfs in het ondersteunen van vrijwilligers uit de gemeenschap. Het duurt echter nog twee tot drie maanden voordat er geld binnenkomt.

Daarnaast is het Ubomi Obutsha Centre bezig zich voor het einde van het jaar te laten registreren als openbaar nutsbedrijf (PBO) bij de belastingaangifte-instelling van de VA. Lokale donoren kunnen dan belasting terugvorderen over hun donaties en zullen dan vrijstelling krijgen van het betalen van lokale gemeentelijke tarieven. Hopelijk wordt er dan meer lokale financiering voor onderhoudskosten opgebouwd.

Wil jij ook bijdragen aan de onderhoudskosten? Doneer dan via onze doneerpagina.


Stickers voor de 'Bakkie'

Een tijd geleden heeft het Ubomi Obutsha Centre een nieuwe ‘Bakkie’ aangeschaft. Met het deze auto worden boodschappen gedaan, maar ook bijvoorbeeld kinderen die wat verder van het centre wonen opgehaald, zodat ze ook het centre kunnen bezoeken.

Tot voor kort was dit gewoon een witte volkswagen, maar nu zitten er mooie stickers van het Ubomi Obutsha Centre op. Zo valt de bakkie goed op!


Schoonmaakactie

Het Ubomi Obutsha Centre ligt midden in het Kwazakhele Township. Het township bestaat nog steeds grotendeels uit hutten - huizen die door de bewoners zijn gemaakt van golfplaten, houten pallets, zelfs papier en karton. Maar er worden door de overheid ook voortdurend RDP-huizen (Reconstruction and Development Program) gebouwd. Deze zijn gemaakt van bakstenen en beton en hebben meestal toegang tot elektriciteit, water en riolering.

Maar door de armoede is het verval groot. Er ligt veel rommel en afval op straat, waardoor er last van ongedierte is. Nondumiso Langa, manager van het Ubomi Obutsha Centre heeft een schoonmaakactie opgezet. Leden van de Community zijn druk bezig geweest met het opruimen van de omgeving van het Centre, in de hoop dat er minder muizen en ander ongedierte het Centre zullen bezoeken.

Goed bezig allemaal!


Kijk voor meer informatie eens op onze website: www.ubominederland.nl
Wil je helpen als vrijwilliger? Of heb je ideeën voor acties, vragen of andere zaken die je met ons wilt delen? Mail naar: info@ubominederland.nl
Volg ons via:

Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op facebook Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op twitter Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op linkedin
Terug

Nieuwsbrief SUON Mei 2018

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Nieuwsbrief
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
 • De jongste deelnemers van het Ubomi Obutsha Centre
 • Maak kennis met Shile
 • Vrijwilligster Lotte
 • Pennenactie

De jongste deelnemers van het Ubomi Obutsha Centre

De jongste kwetsbare kinderen uit het township worden door het Ubomi Obutsha Centre opgevangen in het Educare programma. Deze kinderen komen uit gezinnen die in het teken staan van overleven; met verwaarlozing of weinig discipline tot gevolg. Het Educare programma biedt deze kinderen op de doordeweekse dagen sociale & cognitieve activiteiten, evenals een gezonde maaltijd.
Het is vergelijkbaar met een voorschools programma of een peuterspeelzaal en de kinderen kunnen zich hierdoor verder ontwikkelen en worden zo ook voorbereid op de basisschool. Ook de ouders worden niet vergeten: zij kunnen workshops volgen die zich richten op het versterken van opvoedingsvaardigheden. Daarnaast betalen de ouders een kleine bijdrage, zodat zij leren financiële verantwoordelijkheid te dragen.

Het is prachtig om te zien hoe de kinderen met hun ouders zo weer in hun kracht worden gezet!


Maak kennis met Shile

Sihle, een veertienjarig meisje, uit een moeilijke gezinssituatie met een drinkende moeder en oma. Zij woonde al geruime tijd bij haar andere oma die de opvoeding op zich had genomen. Ze bezoekt het Ubomi Obutsha Centre al sinds zij zeven jaar oud is. De laatste tijd was zij vaker afwezig en minder gemotiveerd wanneer ze wel aanwezig was.
De medewerkers van het centrum wisten door huisbezoeken dat Sihle niet meer bij haar opvoedende oma woonde, maar was ingetrokken bij haar eigen moeder, Na gesprekken met zowel moeder als de rest van de familie en ook met Sihle, werd afgesproken dat Sihle weer bij haar andere oma zou wonen, maar dat zij contact zou houden met haar eigen moeder en oma en hen vaker zou bezoeken. Het was bijzonder om te zien hoe de familie deze gesprekken na lange tijd weer samen wist te voeren. Het overleg bleek succesvol: Sihle loopt weer lachend rond op het centrum!

We hopen van harte dat deze stijgende lijn zich voortzet.


Vrijwilligster Lotte

Via Amava VZW, een Belgische vrijwilligersorganisatie, heeft Pedagogiek studente Lotte twee maanden vrijwilligerswerk gedaan bij het Ubomi Obutsha Centre als stage. 'Ik heb niet alleen geleerd hoe ik problemen kan oplossen en community werkers kan ondersteunen, maar ik heb ook veel geleerd over armoede en over de kracht van de mensen die hier dagelijks mee te maken hebben. Dit heeft mijzelf ook enorm veranderd. Ik zal deze ervaring niet gauw vergeten, noch de medewerkers en de kinderen met wie ik deze maanden heb gewerkt!'

Wil je ook vrijwilligerswerk doen bij het Ubomi Obutsha Centre?
Kijk dan op : Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika


Pennenactie

Naast financiële donaties, kun je ook je gebruikte pennen doneren. Onze partnerorganisatie Terracycle recyclet deze pennen en wij krijgen hiervoor een vergoeding, die wij weer besteden voor de ondersteuning aan het Ubomi Obutsha Centre. Vanaf 20 kilo kunt je de pennen zelf opsturen naar Terracycle, maar wanneer je minder dan 20 kilo hebt verzamelt, dan kun je ze afleveren bij een van onze afleverpunten.
De afgelopen maanden zijn er weer via verschillende kanten talloze pennen onze kant opgekomen. Afgelopen weekend zijn we als bestuur bij elkaar gekomen om naast een vergadering ook alle pennen bij elkaar te brengen en op te kunnen sturen. Dank aan iedereen die hierbij geholpen heeft!

Wil jij ons ook helpen met het inzamelen van pennen, kijk dan op https://www.ubominederland.nl/recyclen/


Kijk voor meer informatie eens op onze website: www.ubominederland.nl
Wil je helpen als vrijwilliger? Of heb je ideeën voor acties, vragen of andere zaken die je met ons wilt delen? Mail naar: info@ubominederland.nl
Volg ons via:

Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op facebook Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op twitter Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op linkedin
Terug

Nieuwsbrief SUON April 2018

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Nieuwsbrief
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
 • Eerste schooldag na de herfstvakantie
 • Hard werken in de moestuin
 • Help ons met pennen verzamelen!
 • Wordt vaste donateur

Eerste schooldag na de herfstvakantie

Ja je leest het goed, in Zuid-Afrika zijn de seizoenen andersom en hebben de kinderen die het Ubomi Obutsha Centre bezoeken onlangs herfstvakantie gehad. Afgelopen week zijn zij voor het eerst weer terug naar school gegaan. Overdag was het Ubomi Obutsha Centre daardoor ineens weer erg rustig, maar dat gaf de vaste vrijwilligers weer een mooie gelegenheid om een productieve vergadering te houden en wat mooie foto's van het centrum te delen.

Hard werken in de moestuin

De moestuin van het Ubomi Obutsha Centre worden allerlei soorten groente verbouwd door vrijwilligers uit Kwazakhele Township.Dit werk biedt de vrijwilligers structuur en een zinvol doel in hun leven. De vrijwilligers leren hier veel van, zoals plannen, samenwerken en ergens voor zorgen. Bovendien verkrijgen ze op deze manier veel kennis, die zij ook weer door kunnen geven aan anderen. Het werken in de moestuin geeft hen zelfvertrouwen en zelfwaardering, waardoor zij  weer hoop krijgen en iets proberen te maken van hun leven. Natuurlijk heeft dit ook weer een positieve invloed op het gezin van deze vrijwilligers.Afgelopen week zijn er weer 3000 nieuwe zaadjes geplant, klaar voor een nieuw seizoen!


Wordt jij ook blij van deze leuke nieuwtjes? Zo kan je ons helpen:

Help ons met pennen verzamelen!

Zoals velen van jullie al weten zamelen wij al jaren actief pennen in om op deze manier ook geld op te halen voor het Ubomi Obutsha Centre. Het inzamelen van pennen is vaak maar een kleine moeite en elke pen levert toch weer 1 cent op, daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu!Eind april gaan wij weer een flink aantal dozen met pennen inleveren voor en wij hopen voor die tijd nog zoveel mogelijk pennen in te zamelen! Dus zamel al je overbodige en oude pennen in, vraag nog even rond bij je familie en vrienden en kijk op onze website hoe je ze het beste in kan leveren.

Alvast enorm bedankt!

Wordt vaste donateur

Wil jij Stichting Ubomi Obutsha Nederland en daarmee het Ubomi Obutsha Centre in Zuid-Afrika structureel steunen? Dat kan!
Als jij maandelijks een donatie doen aan SUON ben je Buti (broer) of Sissi (zus). Dit ben je in Zuid-Afrika wanneer je bij een groep hoort. Vorm dus met ons een groep om het Ubomi Obutsha Centre een handje te helpen!
Het is helemaal aan jou met welk bedrag je ons maandelijks wil steunen, je kunt voor een paar euro per maand dus al vaste donateur zijn. Dat is niet alles! Als je je nu hier inschrijft als vaste donateur krijg jij in je derde maand als vaste donateur een gratis verjaardagskalender cadeau om je te bedanken!

Kijk voor meer informatie eens op onze website: www.ubominederland.nl
Wil je helpen als vrijwilliger? Of heb je ideeën voor acties, vragen of andere zaken die je met ons wilt delen? Mail naar: info@ubominederland.nl
Volg ons via:

Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op facebook Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op twitter Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op linkedin
Terug

Nieuwsbrief SUON Maart 2018

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Nieuwsbrief
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
 • De eerste maanden van 2018
 • Schooluniformen en ouders
 • Educare
 • Like Skills activiteiten

De eerste maanden van 2018

De eerste twee maanden van 2018 zitten er weer op.
Hoe zagen de eerste twee maanden van het nieuwe jaar er voor het Ubomi Obutsha Centre uit?


Schooluniformen en ouders

In de vorige nieuwsbrief stond al dat de eerste taak van het jaar het uitdelen van schooluniformen en schoolspullen was. Maar liefst 144 jongeren hebben een schooluniform gekregen. Zij bezoeken 7 verschillende scholen en zijn verspreid over alle leerjaren.
Je kunt je voorstellen dat het even puzzelen is om iedereen het juiste uniform te bezorgen!
De jongeren waren ontzettend blij én trots op hun nieuwe uniform. Daarnaast was het mooi om te merken dat er zelfs een aantal ouders eerlijk aan het Centre hebben verteld dat zij zélf een uniform voor hun kind hebben kunnen regelen!Dit laat zien dat er langzaam maar zeker iets verandert in de mensen waar het Ubomi Obutsha Centre mee en voor werkt. De ouderschapsworkshops en lessen in budgettering zijn dus effectief! Een aantal ouders hebben ook nog eens aangeboden om zelf als vrijwilliger te helpen. Een prachtig voorbeeld van waar het Centre naar streeft.

Educare

Zoals ook te lezen was in de vorige nieuwsbrief, is de Educare weer van start gegaan en zijn er 15 nieuwe kindjes aangesloten bij de groep van 10 kinderen die na 2017 doorgaat. De thuissituaties van alle potentiële nieuwe Educare-kinderen moet door de maatschappelijk werkers van het Centre bekeken worden om te bepalen of zij deel kunnen en willen deelnemen aan het programma van het Ubomi Obutsha Centre. In de afgelopen maand zijn er elke week nog een aantal kinderen toegevoegd aan de Educare-groep


Like Skills activiteiten

Wat ook moest gebeuren aan het begin van het jaar, is het bepalen van de globale lijn en de onderwerpen die in de verschillende clubs van het Centre zullen worden behandeld. Voor het eerste kwartaal is dit voor alle activiteiten al in meer detail gedaan en de clubs zijn de afgelopen weken allemaal gestart, bijvoorbeeld de Kids Club, Ready For Success en ook de soepkeuken.

Tijdens de eerste keren was de opkomst bij de clubs niet hoog, maar dat is snel veranderd en de groepen zijn nu alweer groot! Veel kinderen zijn blij en trots dat zij naar een volgende club door mochten stromen, dit werkt op leeftijd. Deze kinderen dagen de clubleiders uit hun enthousiasme in goede banen te leiden en ook echt iets te doen tijdens de bijeenkomsten!Een positief teken!

Kijk voor meer informatie eens op onze website: www.ubominederland.nl
Wil je helpen als vrijwilliger? Of heb je ideeën voor acties, vragen of andere zaken die je met ons wilt delen? Mail naar: info@ubominederland.nl
Volg ons via:

Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op facebook Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op twitter Volg Stichting Ubomi Obutsha Nederland op linkedin
Terug

Niet meer mogelijk om te reageren.

 • Logo Goede Doel Shop
  Via DoelShop.nl kun je shoppen bij alle bekende webshops en gaat er per aankoop een donatie naar SUON!
  Meer informatie
 • Koop je boeken via youbedo.com en steun gratis het Ubomi Obutsha Centre!
  Logo YouBeDo
  Meer informatie
 • Inschrijven Nieuwsbrief


 • Aankomende activiteiten

  Geen activiteiten.

 • Word vaste Donateur!

  Vanaf €5 per maand ben je Buti (broer) of Sissi (zus). Dit ben je in Zuid-Afrika wanneer je bij een groep hoort.
  december
  Vorm dus met ons een groep om het Ubomi Obutsha Centre een handje te helpen!
  Meer informatie