info@ubominederland.nl

Laatste nieuwsbrieven


Samen groeien

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Update stappen zetten
Door de inspanningen van Alma als Programmes Manager zijn er inmiddels aanpassingen gemaakt in de structuur en dagschema’s van het UOC en is het Family Focus Programme opgestart. Dit deed Alma in deeltijd en wij zijn verheugd te kunnen vertellen dat Alma vanaf dit jaar voltijds zal werken bij het UOC.

Daarnaast is Mabhele begonnen als Operations Manager. Hij werkt nauw samen met Alma en samen met Nondo overziet hij de dagelijkse activiteiten. Het was voor Mabhele spannend om volledig aan de slag te gaan bij het Centre. Hij moest hiervoor zijn vaste baan bij een zeer gestructureerde winkelomgeving opzeggen om zich te voegen naar de dynamische eisen van het UOC. Maar hij begint zich zijn rol bij het UOC al snel eigen te maken. Wij kijken ernaar uit hem de komende jaren te zien groeien.



Nondo presenteert in haar rol als Community Coördinator de workshops over het ouderschap van het Family Focus Programme. Jammer genoeg is dit niet haar kracht. Deze ligt in het helpen van gezinnen met hun interne problemen en het vertalen van de workshop-theorie naar de huishoudelijke praktijk. Door de pandemie van Covid-19 kan dit maar beperkt. Hopelijk lukt het om hier volgend jaar meer in te kunnen doen.

Helaas heeft de situatie dit jaar en de manier waarop iedereen is getroffen door de pandemie, de opbouw van een momentum met de Board en het ondersteuningsteam ernstig beperkt. De volgende vergadering wordt mogelijk pas eind januari of begin februari gerealiseerd.

Structuurfonds

Om daadwerkelijk bovenstaande stappen te kunnen (voort)zetten, hebben we een structuurfonds opgericht.

Voor dit fonds zoeken wij donoren, die over een periode van vijf jaar middels een schenkingsovereenkomst, in totaal €30.000,- per jaar willen inleggen.

Elk bedrag is welkom, groot en klein.

Suon heeft de ANBI-status en zodoende zijn donaties, binnen voorwaarden, aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Inmiddels is iets meer dan 20% van de ambitie gerealiseerd.
Donaties aan het structuurfonds kunnen alleen worden besteed aan:
  • Ontwikkelen van inhoudelijke programma’s
  • Training van lokale vrijwilligers
  • Het regelen van de capaciteiten om succesvol lokaal fondsen te werven
  • Versterken van het management team
  • Bouw en renovatieprojecten
  • Training en ontwikkeling
Bij belangstelling om deel te nemen aan dit Structuurfonds, of bij behoefte aan meer informatie, kun je een mail sturen naar info@ubominederland.nl.

Donateurs bedankt!
Bij deze willen wij even de tijd nemen om iedereen oprecht te bedanken voor alle donaties van afgelopen jaar. Dankzij jullie donaties hebben we voor ruim €12.000 euro honderden gezinnen van het Kwazakhele Township kunnen voorzien van voedselpakketten en vouchers om ze de pandemie door te helpen.

Ondanks dat tuinman Thobela is opgestapt, zijn er ruim 4000 zaailingen in de moestuin geplant en zijn er compostbakken gemaakt.

In deze tijden van nood hebben wij het UOC extra kunnen ondersteunen met €1.025,- aan donatiegelden.

En we hebben aardig wat stappen kunnen zetten die we hadden uitgestippeld in ons beleidsplan ‘Stappen Zetten’. Zo is Mabhele aangesteld als Operations Manager, kan Alma voltijds aan de slag als Programmes Manager en kan Nondo komend jaar haar rol als Community Coördinator verder uitdiepen. Hiermee versterken we ook de komende jaren het fundament onder het UOC.

Nogmaals bedankt voor jullie vrijgevigheid en steun!



Wij kijken uit naar een succesvol en gezond 2021 waarin we samen met jullie weer veel mooie dingen kunnen bereiken voor alle kinderen, ouders en vrijwilligers van het Ubomi Obutsha Centre.

Terug

Gezinnen samen in de leer bij FF-program

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Family Focused Program
Zoals we al schreven in onze vorige nieuwsbrieven is afgelopen oktober een nieuw programma van start gegaan bij het Ubomi Obutsha Centre. Het is een gezinsprogramma met zowel sessies voor opvoeders (ouders of verzorgers) als voor de kinderen. Er doen 23 gezinnen mee, met 24 opvoeders en in totaal 66 kinderen.  


Programmamanager Alma Lawler is nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van het programma en vertelt vol enthousiasme over het programma. Ze is ontzettend trots op de hoge opkomst. Normaliter vermindert de opkomst naarmate het programma langer loopt, maar deze keer is de uitval nihil.
De gezinnen motiveren elkaar namelijk om te komen’, vertelt Alma. ‘Ze vormen een enorme bron van steun voor elkaar en helpen elkaar. We zien dat de zij veel kracht halen uit het uitwisselen van hun verhalen: ze delen moeilijke momenten met elkaar en horen van anderen hoe zij met bepaalde situaties omgaan. Wij hoeven hen niet extra te motiveren: ze willen er zelf zijn.


De opvoeders komen twee keer per week naar het centrum voor een groepssessie in de ochtend. De kinderen nemen deel via hun eigen buitenschoolse programma’s (voor de iets oudere kinderen) of via de Educare (voor de jongste kinderen). Iedere bijeenkomst staat in het teken van een bepaald thema. Alma vertelt: 'Opvoeders praten in hun bijeenkomst bijvoorbeeld over het belang van discipline van kinderen en opvoedstijlen: hoe zorg je dat jouw kinderen naar jou als opvoeder luisteren? Waar sommigen bijvoorbeeld eerst reageerden door een kind een tik te geven, horen ze van de anderen dat praten en luisteren naar elkaar ook kan helpen om een conflict op te lossen. Ze leren een steunende en betrokken houding te hebben naar hun kinderen. De kinderen leren intussen tijdens hun eigen bijeenkomsten waarom het belangrijk is dat je luistert naar je ouders of verzorgers. We horen terug van de gezinnen dat de opvoeders en kinderen hierdoor ook meer met elkaar het gesprek aangaan. Dat levert mooie reflecties op!

Een van de succesverhalen van het programma is dat van mama Teya. Zij heeft de zorg over haar 5 kleinkinderen, omdat haar dochter is overleden. Hierdoor heeft zij zelf last van depressies en een hoge bloeddruk. Er werden door andere mensen grappen over haar gemaakt en ze werd ‘gek’ genoemd, waardoor haar kleinkinderen niet naar haar luisterden. Alma vertelt dat mama Teya door de bijeenkomsten veranderde. Zoals mama Teya het omschrijft: ‘De mensen van Ubomi lachten mij nooit uit, ze hielpen en adviseerden me juist. Ik leerde door de bijeenkomsten hoe ik regels kan stellen thuis en de kleinkinderen ook taken kan geven om mij te helpen. Ik weet nu beter wie ik ben, ik weet dat ik niet gek ben omdat ik mijn medicatie goed neem en ik weet dat ik leef voor mijn kleinkinderen. Ik zorg dat zij te eten hebben en dat ze naar school kunnen. Zij laten op hun beurt door hun bijeenkomsten bij het centrum meer respect voor mij zien.’


De bijeenkomsten van deze 23 gezinnen lopen tot halverwege december, waarna ze op een feestelijke manier worden afgesloten. Er wordt gekeken of er nog een vervolg kan komen, aangezien de gezinnen zoveel steun aan elkaar ontlenen. In het nieuwe jaar is het plan om 40 nieuwe gezinnen te laten starten. Zij komen dan een half jaar lang 1x per week voor zes maanden. De tweede helft van het jaar kunnen dan weer 40 gezinnen starten.

Decembercadeaus
December is begonnen en daarom wijzen we jullie graag op onze cadeaus in onze webwinkel, waaronder onze kerstkaarten. We wensen jullie allemaal een fijne decembermaand!

Terug

Nieuwe Operations Manager bij UOC

Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Stichting Ubomi Obutsha Nederland
Wij zetten ons in voor een community center midden in een township in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
COVID-19 & het Centre

Het Ubomi Obutsha centrum blijft zich hard maken om alle gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen in de tijden van deze pandemie. Er worden nog steeds veel voedselpakketten uitgedeeld die hard nodig zijn, hoewel het aantal wat lijkt te dalen. Dat komt doordat sommige mensen weer over werk beschikken, waardoor ze de extra financiële steun niet meer nodig hebben. Dat is goed nieuws! Scholen zijn weer geopend na de lockdown, maar de leerlingen krijgen nog wel aangepaste lessen. Soms gaan ze op andere dagen en tijden naar school en tussen scholen zitten veel verschillen in wie wanneer naar school gaat. Dat heeft effect op de naschoolse activiteiten van het centrum, met o.a. lagere aanwezigheid van de kinderen. Het lijkt alsof er weer een nieuw ritme en evenwicht moet ontstaan tussen de schoollessen en de buitenschoolse activiteiten van het centrum. Dit komt nu wel weer op gang.



Update Family Program
Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief, is er een nieuw programma gestart bij het Ubomi Obutsha Centre, gefocust op het gehele gezin. Het programma duurt drie maanden, waarbij elke maand een onderwerp centraal staat. Dat onderwerp wordt met de ouders uitgepakt, maar er is ook een verbinding met de activiteiten voor de kinderen in hun programma’s. De afgelopen maand stond in het teken van de ‘reis’ die ieder gezin maakt en hoewel het ook verdrietige verhalen met zich meebracht, ontstond er ook veel interactie en enthousiasme bij de deelnemers. Momenteel doen 31 ouders mee evenals 52 kinderen. We gaan ons best doen om in de volgende nieuwsbrief een uitgebreidere update te geven over dit programma.

Aanstelling Operations Manager
Het Ubomi Obutsha Centre blijft zich verder professionaliseren en heeft per 1 oktober 2020 een Operations Manager aangesteld. Deze manager zal zich bezighouden met de dagelijkse gang van zaken in het centrum, zoals de diverse programma’s die worden aangeboden. Deze taak zal uitgevoerd worden door een bekende van het centrum: Mabhele. Mabhele is al jaren vrijwilliger bij het centrum en leidde onder meer de Ready for Succes Club, waarin hij jongeren leerde zich voor te bereiden op de toekomst. Door de groeiende inkomsten van SUON en de wens van SUON om het Ubomi Obutsha Centre te helpen professionaliseren, hebben we het samen mogelijk gemaakt dat we deze manager hebben kunnen aanstellen.

Decemberaankopen
De feestmaand december is in aantocht en dat betekent dat er veel inkopen worden gedaan. Door de verscherpte coronamaatregelen wil je deze aankopen misschien liever online doen in plaats van in winkels. Koop je cadeaus dan via de Doelshop.nl. Je kan zo bij meer dan 300 bekende webshops terecht (zoals Bol.com en Zalando), betaalt hetzelfde bedrag voor je aankopen, maar doneert tegelijkertijd een bedrag aan SUON. Kijk hier hoe het werkt.

Wat natuurlijk ook kan is om een symbolisch cadeau te geven. Op deze manier steun je een zelf gekozen doel, zoals een maaltijd, huiswerkhulp etc. voor bijvoorbeeld een kind op het Centre. In dit kan al vanaf 3 en een halve euro. In onze webshop vind je de symbolische cadeaus.

Terug

Reacties gesloten.