Eerste afgeronde ouder-workshops

De eerste parenting workshops (ouder-workshops) van het jaar zijn afgerond bij het Ubomi Obutsha Centre. Er waren in eerste instantie 21 gezinnen uitgenodigd hiervoor, waarvan er 19 het hele traject hebben afgerond. De workshops bieden de ouders een veilige omgeving waarin zij  hun gevoelens kunnen uiten over de moeilijkheden die het ouderschap in een township als Kwazakhele met zich meebrengt. Zij kunnen ervaringen uitwisselen en leren van elkaar.

Een van de belangrijkste inzichten die veel ouders opdoen tijdens de workshops is dat het goed opvoeden van kinderen niet alleen maar afhankelijk is van hoeveel geld er beschikbaar is. Er zijn veel andere factoren die hier ook een rol bij spelen en die de kwaliteit van de opvoeding, van de sfeer in het gezin en zelfs de omgeving positief kunnen beïnvloeden. Ook als er weinig of geen geld is.

Bij twee kinderen die het Educare-programma van het Centre bezoeken was deze verandering in manier van denken bij hun ouders duidelijk zichtbaar. Een van de kinderen, Sive, liet liet veel negatief gedrag zien. Hij wilde bijvoorbeeld niet meedoen aan activiteiten. In zijn grote, samengestelde gezin heerste een sfeer van gebruik en misbruik van alcohol, jaloers en agressief gedrag en onverantwoordelijkheid. Gedurende het ouder-workshop traject liet Sive steeds meer zijn ware karakter zien. Hij werd vriendelijker, zocht meer contact met andere kinderen en nam steeds meer deel aan de activiteiten. Een teken dat er thuis iets veranderde waardoor hij meer ontspannen zichzelf kon zijn bij de Educare.

Bij Lethu thuis was er veel sprake van huiselijk geweld. Zij trok zich hierdoor vaak terug en had bijvoorbeeld ook veel moeite met simpele cognitieve taken. Hoe verder het ouder-workshop traject vorderde, hoe meer tijd haar moeder met haar door ging brengen. Lethu bloeide hierdoor op, werd gek op het maken van puzzels en wilde heel graag leren!

De maatschappelijk werkers van het Ubomi Obutsha Centre blijven continu bezig om met de gezinnen te werken aan hun situatie en op die manier de levens van de ouders en kinderen positief te beïnvloeden.

Reacties gesloten.