De vele vrijwilligers van het Ubomi Obutsha Centre

okt_T-shirt new logoVorige week kon je lezen over de twee vrijwilligsters uit België die op dit moment bij het Ubomi Obutsha Centre zijn, maar zij zijn niet de enige vrijwilligers die zich inzetten voor het Centre.

Het succes van het Ubomi Obutsha Centre is voor een groot deel afhankelijk van de inzet van de vele enthousiaste, betrokken vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben allemaal verschillende achtergronden, komen uit verschillende culturen, zijn van verschillende leeftijden, enzovoorts. Zij zijn de drijvende kracht achter het Centre!

vrijwilligers3Het Ubomi Obutsha Centre werkt samen met 9 partnerorganisaties en kerken die regelmatig vrijwilligers naar het Centre  sturen. Dit jaar zijn er 15 vrijwilligers vanuit de gemeenschap Kwazakhele, 34 lokale vrijwilligers uit Port Elizabeth en 9 internationale vrijwilligers.

 

vrijwilligers1Een belangrijk punt bij het doen van vrijwilligerswerk is dat men iets doet dat nut heeft, waar anderen iets aan hebben en waar je mensen mee vooruit helpt. Niet het werk overnemen van de lokale bevolking, maar hen leren het werk zelf efficiënt uit te voeren dus! Zo brengen Sarah en Deborah, waar vorige week over te lezen was, de leerkrachten van het Centre op nieuwe ideeën om de kinderen van de Educare uit te dagen. De lokale vrijwilligers vervullen een belangrijke rol bij het mogelijk maken en uitvoeren van alle verschillende activiteiten van het Ubomi Obutsha Centre.

vrijwilligers2Veel van de vrijwilligers die bij het Centre zijn geweest zeggen dat zij niet alleen iets hebben kunnen geven, maar er ook veel voor terug hebben gekregen. Mark Lawler, de directeur van het Centre, zegt veel geleerd te hebben door het ontmoeten van zoveel verschillende vrijwilligers:

  • We moeten het allemaal samen doen!
  • We zijn niet allemaal zo verschillend als we vaak denken. Er is vaak geen ‘wij’ en ‘zij’.
  • Iedereen heeft iets te geven en er is altijd iemand die daarvoor open staat en dankbaar voor is.
  • Oordelen helpt niemand. Er zijn altijd meerdere standpunten waarvan we iets kunnen leren.
  • Het is beter te geven dan te nemen!

 

 

 

Reacties gesloten.