Jouw gift maakt ’t verschil

De coronacrisis trekt diepe sporen door onze samenleving. We moeten omgaan met grote onzekerheden. Gelukkig staan juist in deze crisistijd ook mensen op die anderen willen helpen.

Die hulp is schreeuwend hard nodig bij het Ubomi Obutsha Centre in Zuid-Afrika. Daar zijn de gevolgen van corona nog veel groter dan hier. Het virus duwt mensen in de ‘overlevingsstand’. Dat betekent: ieder voor zich. De allerarmste kinderen krijgen de grootste klappen. Jij kunt hen helpen!

Allerarmste gezinnen
Het Ubomi Obutsha Centre helpt al jaren de meest kwetsbare en ontwrichte gezinnen in het township. Het centrum ontfermt zich over 125 van deze gezinnen. Kinderen krijgen onderwijs, medische hulp en eten. Het centrum is hun enige perspectief op een beter leven. De dreiging van Covid19 kunnen ze er niet bij hebben.

Ubomi Obutsha Centre enige houvast
Maar Covid19 is er wel. Het virus legt het maatschappelijke en economische leven stil. Iedereen is angstig, voelt de dreiging. De mensen hebben geen zorgsysteem en financiële buffer om op terug te vallen. Voor de allerarmsten is het Ubomi Obutsha Centre hun enige houvast. Door de dreiging van het virus is het centrum al meer dan een maand gesloten.

Overlevingsstand
De kinderen hebben geen dagelijkse opvang en begeleiding meer. Gezinnen die 50 euro per maand te besteden hebben, mogen zich gelukkig prijzen. De meeste kinderen en hun ouders hebben zelfs dat niet en gaan met een lege maag naar bed. Mensen staan in de overlevingsstand, waarden als solidariteit en naastenliefde staan onder druk, het leven wordt gevaarlijker.

Voedselpakketten
Het Ubomi Obutsha Centre doet wat het kan, ondanks het dichte hek. Zo deelt Nondo, een medewerkster van het centrum, aan het UOC gedoneerde voedselpakketten uit vanuit de garage bij haar huisje. Alleen, dat wordt te gevaarlijk. Met het toenemen van de ellende en de honger neemt de kans op agressie en een gewelddadige overval toe. Nondo voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis.

Vouchers
Mark Lawler, directeur van het centrum, heeft daarom een initiatief in gang gezet om de allerarmsten op een veiliger manier van voedsel te voorzien. Hij deelt nu vouchers uit. Met deze vouchers kunnen mensen in de reguliere – goed beveiligde – winkels hun etenswaren kopen. Eén voucher is ongeveer 16 euro waard. Na gebruik moeten zij aan het UOC de bonnetjes laten zien.

Het Ubomi Obutsha Centre wil de 125 gezinnen die van hen afhankelijk zijn, elke maand tenminste één zo’n voucher geven. Dat betekent dat er de komende maanden maandelijks ruim 2000 euro nodig is.

Met jouw donatie gaat dit lukken!
In Nederland zijn evenementen verboden, terrassen uitgestorven en steekt mogelijk het spook van werkeloosheid de kop weer op, maar ons sociale vangnet ondersteunt ons in tijden van nood in onze basale levensbehoeften. In Afrika is dit anders. Daar komt de coronacrisis veel rauwer door.

Als jij iets goeds wilt doen in deze tijd van crisis, maak dan vandaag nog een bedrag over aan het voucher-project van het Ubomi Obutsha Centre. Het is een effectieve manier om het verschil te maken!

Via iDEAL:

Betalen met ideal Kies het doel Kies het bedrag
Great-Hearts

Of via een overschrijving:

Onze rekening is NL25ABNA0599110813 t.b.v. Stichting Ubomi Obutsha Nederland.
Wilt je bij jouw gift vermelden “Great Hearts” ?

Reacties gesloten.