Interview met Mark

Mark is sinds 2005 de directeur van het Ubomi Obutsha Centre. Toen hij begon werden er regelmatig voedselpakketten uitgedeeld aan kwetsbare families in de gemeenschap. Doordat supermarkten in de jaren daarna steeds minder voedsel overhielden en dus minder voedsel konden doneren aan het
centrum, werd de inhoud van de voedselpakketten kleiner. Bij de uitgave van de voedselpakketten stonden bijna dagelijks tussen de 50 en 100 mensen te wachten totdat de pakketten gereed waren.
Tegelijkertijd lag er een stuk grond naast het centrum braak en in 2007 ontstond het idee om een groentetuin te beginnen, zodat de mensen wat te doen hadden tijdens het wachten. We begonnen met 20-25 vrijwilligers die in de groentetuin werkten in ruil voor een voedselpakket. Want de deal
met ons is dat je niet zomaar iets krijgt, je doet er iets voor terug’.

De groentetuin floreerde en het ging niet alleen om eten. ‘Er gebeurde iets onverwachts’, vertelt Mark. ‘De vrijwilligers hadden iets om handen, zagen heel concreet het resultaat van hun werk. Ze merkten dat ze dingen voor elkaar kregen, waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze dat konden. Dat gaf zelfvertrouwen en het werkte ontzettend motiverend en belonend! Dit werkte zelfs door in hun thuissituaties: de trots van het werken in de tuin namen ze mee naar huis.’

Het succes had ook een negatieve kant, want de vrijwilligers kregen hierdoor kansen op andere banen waarmee ze salaris konden verdienen en verlieten dus het centrum. Het centrum kreeg nog wel een goede ondersteuning vanuit de universiteit. Studenten Landbouw hielpen bij de dagelijkse ontwikkeling en het bewerken van de groentetuin. Dit liep, zoals overal met stagiaires, wisselend: het ene jaar waren de studenten ontzettend gemotiveerd en floreerde de tuin, het andere jaar was dat wat minder. ‘Een gemotiveerd, toegewijd en hardwerkend iemand zou ontzettend welkom zijn om de groentetuin weer nieuw leven in te blazen’, aldus Mark ‘en als we diegene kunnen betalen zal hij of zij mogelijk langer blijven.’ Want het belang van de groentetuin voor het centrum is overduidelijk voor Mark: ‘we koken met de verse groenten en bieden zo gezondere voeding aan de kinderen en
gezinnen. Ten tweede kunnen we een deel van de groenten verkopen en zorgen we zo voor onze eigen inkomsten. Daar kunnen we niet alle programma’s mee financieren, maar wel een gedeelte. En tot slot is de groentetuin een inspiratie voor alle mensen die het centrum bezoeken: dat je in staat bent om ‘van niets iets’ te maken en dat je kunt bereiken wat je wilt bereiken wanneer je ervoor gaat. Die belangrijke lessen willen we graag doorgeven.’

Zie je het belang van een goede groentetuin en wil je deze ondersteunen, klik dan hier.