Aandacht voor sociale etiquette tijdens jongerenclubs

Opgroeien in een huis waar eigenlijk te veel mensen wonen, waar nooit genoeg geld is en waar de mensen die je opvoeden de hoop op een betere toekomst vaak al hebben opgegeven. Voor een kind is het niet makkelijk om dan een rolmodel te vinden waarvan je kunt leren om op een positieve manier aan je éigen toekomst te werken. Het Ubomi Obutsha Centre heeft tijdens de jongerenclubs een aantal weken lang aandacht besteed aan sociale etiquette. De indruk die je achterlaat op anderen is tenslotte heel belangrijk!

nov_sociale-etiquette

Zo was er aandacht voor vier verschillende thema’s: Lichaamstaal – hoe gedraag je je in bepaalde situaties, wanneer is het niet gepast om onderuit gezakt te zitten of tegen de muur te leunen, mensen aankijken wanneer je met hen praat, enzovoorts. Verbale communicatie – zoals het belang van het begroeten van anderen, mensen niet onderbreken die in gesprek zijn en gepast taalgebruik voor verschillende situaties. Telefoonmanieren – bijvoorbeeld  niet te luid praten als je belt in het openbaar, anderen niet onderbreken die telefonisch in gesprek zijn en wanneer is het niet gepast om een telefoontje aan te nemen. Tenslotte was er aandacht voor tafelmanieren – eten met je mond dicht, niet bellen aan tafel en niet praten met een mond vol eten bijvoorbeeld.

nov_sociale-etiquette2Door het krijgen van korte lessen en het doen van rollenspellen konden de jongeren zelf ervaren hoe je je het beste kunt gedragen in bepaalde sociale situaties. Belangrijke ‘gedragsregels’ die voor ons soms vanzelfsprekend lijken, maar die veel kinderen in Kwazakhele Township niet van huis uit meekrijgen. Goed dat het Ubomi Obutsha Centre hier dus aandacht aan besteedt!

Reacties gesloten.